Foto: Journal of Vertebrate Paleontology

Botten grootste Europese vogel ooit gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Hij was 3,5 meter groot, 410 kilo zwaar en leefde anderhalf miljoen jaar geleden: de Pachystruthio Dmanisensis. Wetenschappers vonden nu een veertig centimeter groot bot van het dijbeen van zo'n beest.

Onderzoekers vonden het bot in een grot op het schiereiland De Krim in de Zwarte Zee. Wetenschappers wisten al dat deze vogel heeft bestaan. Toch is deze vondst erg bijzonder, want ze wisten nog niet dat de dieren ook in Europa leefden. Dat meldt National Geographic.

Voorouders

Deze gigantische beesten leefden nog toen de allereerste mensen ook al leefden. De verre voorouders waren erg blij met de vogens. Ze aten niet alleen het vlees, maar ook de botten en de eierschalen van de Pachystruthio Dmanisensis.

Snel rennen

De enorme vogel was drie keer zo groot was als een struisvogel. De dieren konden niet vliegen, maar wel heel snel rennen. En dat moest ook wel, want ze hadden nog meer vijanden, zoals: grote cheeta's, hyena's en sabeltandtijgers. Het beest is niet de grootste uit zijn tijd: de Olifantsvogel, die leefde op het Afrikaanse eiland Madagascar, was nóg groter.

In de video hieronder kun je zien hoe de vogel eruit zag:

Anderen lazen ook: Eindelijk weten we het: dit is de grootste vogel ooit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook