Brian Choo/Flinders University - papegaai

Botten van grootste papegaai ooit ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

In Nieuw-Zeeland zijn de botten van de grootste papegaai ter wereld gevonden. De vogel was met zijn één meter (!) bijna even hoog als een klein paard.

Het dier is al ruim negentien miljoen jaar uitgestorven en woog ongeveer zeven kilo. Met dat gewicht was de vogel bijna twee keer zo zwaar als de kakapo, een papegaaiensoort die tot nu toe het zwaarste was. De enorme vogel woog zelfs zoveel dat hij niet kon vliegen.

Zeearend

Het enorme dier heeft de naam Heracles inexpactatus gekregen, vernoemd naar Heracles de Griekse god van de kracht. De botten van de papegaai werden al in 2008 gevonden. Maar onderzoekers dachten eerst dat het ging om de overblijfselen van een Amerikaanse zeearend. Zulke grote papegaai-botten hadden ze namelijk nog nooit gezien.

De kakapo

Het is niet gek dat de botten in Nieuw-Zeeland zijn gevonden. Hier leven namelijk veel grote dieren, zoals de enorme kakapo. Deze vogel kan zo'n halve meter worden en weegt ongeveer 3,5 kilo. Het dier wordt met uitsterven bedreigd waardoor hij nog maar op vier eilanden in Nieuw-Zeeland voorkomt.

Hieronder zie je een foto van de kakapo:

ANP - kakapo

Anderen lazen ook: Papegaai met vlieganst uit boom gered. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook