Chimpansee Marria van Stichting AAP gaat vloggen

Chimpansee Marria is 'bijna weer helemaal aap'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het is precies een jaar geleden dat chimpansee Marria (foto) kennis maakte met Sony. Marria groeide op bij een gezin in Portugal. Daar moest ze zich jarenlang als een mens gedragen. Ze at aan tafel, droeg een pyama en poetste haar tanden. Gelukkig werd Marria gevonden en meegenomen door de politie.

Als babyaapje werd Marria uit het Afrikaanse land Guinee-Bissau gehaald en verkocht aan een Portugees gezin. Ze sliep bij de dochter in bed en groentesoep at ze zelfs met een lepel. 

Toen Marria dertien was ging ze puberen en gezinsleden bijten. Daarom sloot haar baasje haar op in de schuur. Via de politie kwam Marria uiteindelijk bij een opvangcentrum in Almere terecht.

Dierentuin

Daar maakte ze voor het eerst kennis met een soortgenoot, mannetje Sony. Omdat Marria moest leren hoe ze zich als aap moest gedragen, was er ook wel een ruzie tussen de twee. Gelukkig was Sony een geduldige vriend. Het gaat nu goed met Marria, zo goed dat ze over een tijdje misschien bij een groep apen in een dierentuin mag gaan wonen.

Apenstreken

Teruggaan naar de wilde natuur kan niet meer. Daarvoor heeft Marria toen ze jong was toch te weinig 'apenstreken' geleerd, vertelt een onderzoeker van Stichting AAP aan de Telegraaf.

Anderen lazen ook: Chimpansee Marria gaat voor het eerst samenwonen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook