Foto: Brill

Chimpansees apen elkaar na om erbij te horen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

In Burgers' Zoo is een rage gaande. Niet onder het personeel, maar onder chimpansees. Die apen namelijk elkaars gekke loopje na. Het lijkt erop dat ze er 'bij willen horen'. Net als... juist ja, mensen.

Heb jij wel eens iets geks gedaan omdat je niet buiten de groep wilde vallen? Bijvoorbeeld iets aantrekken dat je stiekem niet mooi vond of een gek TikTokdansje, puur omdat anderen het ook deden? Dan ben je in goed gezelschap. Niet alleen mensen willen graag bij de groep horen, maar ook chimpansees lijken dat maar al te graag te willen.

Raar loopje

Biologen bekeken hoe twee vrouwtjes uit andere dierentuinen zich gedroegen nadat ze in Burgers' Zoo bij een bestaande groep werden gezet. En wat bleek: één chimpansee nam een raar loopje, waarbij ze de armen kruisen, over dat al twintig jaar helemaal hip is onder de andere vrouwen van de groep. Dat deed ze al na een paar dagen. 

Goed in de groep

En het bleek ook nog eens in haar voordeel te werken: de na-aper lag uiteindelijk beter in de groep dan de aap die dat niet deed, schrijven de onderzoekers. Dat apen gedrag kunnen kopieren, was al bekend. Maar dat ze het gebruiken om goed in de groep te liggen, nog niet. Een beetje meelopen is dus helemaal zo'n slecht idee nog niet.

Anderen lazen ook: Hond Lieve wordt fotomodel

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook