Foto: University of St. Andrews / AFP

Chimpansees bellen met elkaar via boomwortels

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

'Hallo, kun je me horen?' Uit onderzoek blijkt dat niet alleen mensen, maar ook chimpansees met elkaar kunnen bellen. Al gaat dat net even anders: via boomwortels.

Nee, apen kunnen niet opeens praten. Volgens een onderzoek in het regenwoud van Oeganda communiceren chimpansees met elkaar door te trommelen op boomwortels. Ze gebruiken daarvoor hun handen en voeten.

Wie is daar?

De wetenschappers ontdekten dat de apen door te trommelen doorgeven wie waar is en wat ze aan het doen zijn. Het geluid van het slaan is tot op een kilometer afstand te horen. Elke aap heeft een eigen ritme en manier van trommelen. Net een eigen ringtone dus, waaraan de anderen horen wie er 'belt'.

Ritme

Het lijkt er ook op dat de apen ervoor kunnen kiezen om te 'vertellen' wie ze zijn of niet. Soms gebruikten ze hun persoonlijke ritme en soms niet. Een van de onderzoekers, dr. Hobaiter, zei daarover tegen de Britse nieuwssite BBC: 'Als je aan het opscheppen bent, wil je niet dat het grote alfamannetje weet wie je precies bent.'

Afscheid nemen

Onderzoekers weten al langer dat chimpansees elkaar wel begroeten als ze elkaar tegenkomen, maar dat ze niet echt afscheid nemen. Hobaiter: 'Misschien hoeft dat dus ook niet, omdat ze nog met elkaar in contact blijven terwijl ze weg zijn.'

Anderen lazen ook: Apen videobellen met elkaar

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook