Foto: Alamy Limited

Chimpansees laten elkaar graag iets zien

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

'Kijk eens hier!' Wij wijzen graag iets aan als we iets leuk of interessant vinden. Uit onderzoek blijkt nu dat chimpansees dat ook doen.

Onderzoekers hebben voor het eerst vastgelegd dat een chimpansee een voorwerp aan een andere chimpansee laat zien om de aandacht te trekken. Dat is bijzonder omdat het volgens de onderzoekers verder geen doel heeft, behalve het voorwerp even laten zien.

De onderzoekers maakten in totaal 84 filmpjes van de apen. In dit filmpje is te zien dat een chimpansee aan haar moeder een blaadje laat zien. 

Wijzen

Het was al bekend dat apen naar voorwerpen kunnen wijzen, vaak om iets gedaan te krijgen. Dat vinden de onderzoekers iets anders, dan heeft het wijzen namelijk een doel. Bijvoorbeeld eten krijgen van hun verzorgers. In dit geval wil de aap alleen iets laten zien.

Delen

Er werd altijd gedacht dat alleen mensen op die manier iets met elkaar delen. Maar nu blijkt dus dat apen dat ook kunnen. De onderzoekers willen in de toekomst nog verder uitzoeken hoe de dieren meer ervaringen met elkaar delen.

Anderen lazen ook: Chimpansees bellen met elkaar via boomwortels.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook