Foto Marcel van den Bergh

Circusolifant Buba mag blijven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het was reuzespannend voor circusfamilie Freiwald, maar ze kunnen weer kilo’s appels en gras inslaan. Olifant Buba mag bij ze blijven. De circusfamilie is opgelucht, maar niet iedereen is blij met deze beslissing.

De 45-jarige Afrikaanse olifant Buba woont al dertig jaar bij de familie Freiwald. Daar doet ze geen kunstjes meer, maar ze reist wel mee en hoort bij de familie. Wilde dieren mogen sinds vijf jaar niet meer in een circus wonen. Daarom wilde minister Schouten (Landbouw) de reus naar een olifantenopvang in Frankrijk verhuizen. Ze was al jaren op zoek naar een geschikte plek voor Buba. Maar de Tweede Kamer stemde dinsdag tegen dat plan dus mag Buba toch blijven. 

'Geen zielige olifant'

En dat was het nieuws waar de familie op zat te wachten. ‘Dit hadden we niet durven dromen’, zegt Kevin van Geet, woordvoerder van de familie. ‘Wij hebben er vijf jaar over gedaan om haar te leren kennen en zien het direct als ze nerveus of ziek is. Dat lukt ze in zo’n opvang niet zomaar.’ Bovendien ziet de reus de circusfamilie als haar familie, vertelt Van Geet. 'Er is echt een familieband ontstaan. Ze ziet ons als familie en de kinderen zien haar als zus. De circuseigenaar hoeft maar één keer in zijn vingers te knippen en ze komt er al aan. Ze heeft dan misschien geen andere olifanten om zich heen, maar wel veel mensen en andere dieren. Het is echt geen zielige olifant.' 

De tekst gaat verder na de foto.

BubaBuba met haar baasje Lutz Freiwald

’Slecht voor Buba’ 

Maar niet iedereen is het eens met deze beslissing. Dierenrechtenorganisaties stappen naar de rechter om het besluit aan te vechten. Ook de Partij van de Dieren is tegen, zegt Leonie Vestering van die partij. ‘Dit is heel slecht voor Buba. Olifanten zijn groepsdieren. Hun soortgenoten kun je niet zomaar vervangen door mensen of andere dieren. Ze is dus zeker eenzaam. Olifanten kunnen wel 65 jaar worden, dus misschien heeft ze nog wel twintig jaar te gaan. Wij hopen dat ze in de toekomst toch nog naar Frankrijk mag. De deskundigen in de speciale opvang weten hoe ze met olifanten moeten omgaan.’ 

Geen geld

Over de toekomst van Buba is nog niet veel bekend. De familie hoopt dat de reus voor de rest van haar leven bij het circus mag blijven. Maar dan hebben ze wel wat geld nodig van de overheid, want door de coronamaatregelen hebben ze al een tijd lang geen inkomsten. Maar dat zijn zorgen voor later. Van Geet: ‘Ze hoeft het land niet uit en dat is voor ons nu het allerbelangrijkst.’ 

Anderen lazen ook: Geen wilde dieren meer in circus.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ben blij dat hij bij zijn familie kan blijven
Duimomhoog Duimomhoog

karbonkel is niet eng

ik wil meer afleveringen maar mn baas niet want heb het uitgespeeld :( het was een spel... dusssssss eeeeeen karbonkel is beetje niet eng.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps