Foto: Natuur en Milieu

De oester komt terug in de Noordzee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Dat windmolens goed zijn voor het milieu wist je waarschijnlijk wel, maar binnenkort hebben ze ook voordelen voor dieren in de zee. Tussen de palen worden oesters uitgezet en daardoor ontstaat een nieuwe onderwaterwereld.

Honderd jaar geleden werd de laatste oester uit de Noordzee gevist. Door ziektes en visserij leefden daar steeds minder, terwijl dat wel heel belangrijk is. De beestjes zuiveren het water en op oesterbanken leven veel andere dieren. Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee willen die beestjes terughalen en bedachten de perfecte leefplek voor ze: tussen windmolens, want daar mag niet gevist worden met grote sleepnetten.

Foto: Natuur en MilieuZo zien de rifbollen eruit. Als het goed is gaan daar veel dieren en planten op leven (zoals op de foto hierboven).

Snelle start

‘We zetten drie kooien vol oesters in het water samen met twee speciale rifballen en veel schelpen en stenen’, legt Dorien Ackerman van Natuur & Milieu uit. Daar kunnen de larven van de oesters zich aan hechten. ‘Zo geven we de natuur een snelle start. De oesters groeien op elkaar en daartussen groeien allerlei planten. Op deze oesterbanken komen weer veel andere dieren op af om te eten of te schuilen, zoals krabben, vissen en zelfs zeehonden.’

Veel meer windmolens

Speciale onderwatercamera’s houden twee keer per jaar in de gaten waar de oesters het liefst op zitten. En precies dat stoppen de milieuorganisaties in pakketten voor windmolenbouwers. Dat wordt hard werken, want de komende jaren komen er ruim duizend windmolens bij in de Noordzee!

Anderen lazen ook: Dolfijnen onderweg naar Nederland, kan dat?.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps