Tijgers

'De tijgers moeten nog een beetje wennen in Nederland'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Na een lange reis, wonen Sultan en Sayeeda sinds deze week in een opvangcentrum in het Friese Nijeberkoop. Daar kunnen de twee Syrische oorlogstijgers bijkomen van een heftige periode.

‘Het gaat best goed met ze, maar ze moeten hier nog wel een beetje wennen’, vertelt dierenverzorger Juno van Zon. ‘Vooral Sultan is nog een beetje gestrest. Soms ademt-ie snel. Ook loopt hij veel heen en weer en schrikt hij sneller. Sayeeda is wat rustiger.’

TijgersNa een lange reis stapt Sayeeda haar nieuwe verblijf in.

Bijna geen eten

De tijgers komen uit een Syrische dierentuin. In dat land woedt al jaren een heftige oorlog. Sultan en Sayeeda werden daardoor slecht verzorgd en kregen bijna geen eten. ‘Dat zien we aan hun doffe vacht, maar ook omdat ze soms moeite hebben om hun evenwicht te houden. Ze hebben te weinig vitamines gehad', legt Juno uit.

Naar Nederland

Afgelopen zomer werden Sultan en Sayeeda gered uit Syrië, via Turkije werden ze opgevangen in Jordanië. 'Ze konden niet meteen naar Nederland, want daar waren ze te zwak voor', vertelt Juno, die zelf ook bij de redding was. Na een paar maanden waren de tijgers sterk genoeg om naar Nederland te komen. Afgelopen maandag kwamen de tijgers na een lange reis aan in Friesland.

Tijgers

Onderzoeken

'Hier gaan we kijken hoe het echt met de tijgers gaat', vertelt Juno. 'We moeten daarvoor heel goed kijken hoe Sultan en Sayeeda zich gedragen. Dat wordt nog een hele klus, want tijgers laten hun zwaktes niet snel zien.' Het is daarom ook niet goed in te schatten wanneer de dieren weer helemaal zijn opgeknapt. 'Dat kan wel jaren duren', verwacht Juno.

Geen dierentuin

Sultan en Sayeeda verblijven in het Felida Big Cat Centre, een opvangplek voor grote katachtigen. Het is geen dierentuin, dus de tijgers zijn niet te bezoeken. Ook als ze weer helemaal de oude zijn, gaan ze niet naar een dierentuin terug. 'Ze gaan dan naar een ander plek waar ze meer ruimte hebben', legt Juno uit.

'Eén van de opties is een opvangcentrum in Zuid-Afrika. Dat is zo groot, dat het bijna lijkt alsof ze in het wild leven.' Echt in het wild leven, kunnen de tijgers niet. 'Ze zijn in gevangenschap opgegroeid en hebben nooit geleerd hoe ze moeten jagen.'

Tijgers

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Geredde Syrische tijgers naar Friesland of Opvang voor oude olifanten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het is heel belangrijk en heel goed voor de tijgers dat ze nu in friesland zijn
en ik hoop dat ze veel goede tijden krijgen

Inderdaad

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.