Foto Pixabay

Dieren redden door vogeltrek te voorspellen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Langs de kust in Groningen staan veel windmolens. Goed voor het milieu, maar niet voor trekvogels. Elk jaar komen daar drieduizend vogels in de wieken terecht. Om windmolens stil te kunnen zetten op drukke vliegmomenten komt er een speciale vogeltrekvoorspelling. 

‘In sommige nachten vliegen twee miljoen trekvogels over Nederland. Zij gaan in het voorjaar naar het koele noorden van Europa of in het najaar naar het warme zuiden’, vertelt Willem Bouten van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Als ze naar het zuiden gaan, vliegen ze lang over zee en zijn ze uitgeput.

Laag vliegen

Om eten te vinden vliegen ze laag rond. En dat is gevaarlijk, want zo komen ze in de windmolens terecht. ‘Alleen al in het windmolenpark in de Eemshaven in Groningen gaan per jaar drieduizend vogels dood. De helft daarvan zijn trekvogels’, vertelt Bouten.

Vogels voorspellen

De UvA voorspelt met een computer wanneer een groep vogels aan komt vliegen. ‘We gebruiken een weerradar die bedoeld is om wind en buien te meten. Daarop kun je ook vogels zien.’ Omdat de vogels vooral trekken als ze de wind in de rug hebben, kunnen de wetenschappers precies voorspellen wanneer het druk is in de lucht.

Ook kunnen de onderzoekers meten of de vogels te laag vliegen. ‘Als dat zo is, zetten we de windmolens een paar uur stil. We denken dat we zo de helft van de trekvogels kunnen redden.’ Als het werkt wordt de vogeltrekvoorspelling later ook op andere plekken in Nederland gebruikt.

Anderen lazen ook: Houd je huisdier koel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps