Foto: Shutterstock

Dingdong: er staat een vis voor de deur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een wereldprimeur in Utrecht. Daar is een onderwater-deurbel geplaatst voor vissen. Die helpt de dieren om verder te zwemmen door de stad.

‘Elke lente zwemmen een heleboel vissen dwars door Utrecht’, vertelt natuur-expert Mark van Heukelum. ‘Hun instinct stuurt ze stroomopwaarts. Komend vanaf de rivier de Vecht willen ze naar de Kromme Rijn: een fijne plek voor zwangere vrouwtjes om eitjes te leggen. Omdat het er rustig, voedselrijk en vrij ondiep is.’

Visfile

De stadsgrachten zijn een soort ‘vissensnelweg’ tussen die rivieren. ‘Maar de Weerdsluis is een groot obstakel. Die is vaak dicht, waardoor vissen soms dagen- of wekenlang moeten wachten tot ze erdoor kunnen.’ Onder water is nu een camera geplaatst. Daarop kunnen mensen online meekijken, en op een knop drukken zodra ze een wachtende vis zien. ‘Als een visfile ontstaat, krijgt de sluiswachter een seintje dat de sluis open moet. Ook ’s avonds, als z’n dienst erop zit. Dan moet-ie echt van de bank af. Juist met de schemering komen de vissen in beweging.’ Van Heukelum verwacht dat er ‘vele honderden tot duizenden vissen’ door de sluis willen zwemmen dit voorjaar.

Leuk

Kan een computersysteem dit niet makkelijker oplossen? ‘Waarom zouden we dat doen als er nu tienduizenden mensen live aan het meekijken zijn?’ vraagt Van Heukelum zich af. ‘We vinden het allemaal veel te leuk om het zelf te zien.’ En is het écht geen 1-april-grap? ‘De site is live, je kunt de vissen zien. Echter kan ik het niet maken.’

Anderen lazen ook: Trring! Deurbel opent sluis voor Utrechtse vissen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook