Foto: Shutterstock

Dingdong: Utrechtse visdeurbel gaat weer aan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De Utrechtse visdeurbel hielp vorig jaar duizenden vissen om verder te zwemmen door de stad. De lente staat nu voor de deur en de vissen komen er weer aan. Daarom gaat vrijdag de deurbel mét webcam, zodat je alles thuis kan volgen, weer live.

‘Elke lente zwemmen een heleboel vissen dwars door Utrecht’, vertelde natuur-expert Mark van Heukelum vorig jaar aan Kidsweek. ‘Hun instinct stuurt ze stroomopwaarts. Komend vanaf de rivier de Vecht willen ze naar de Kromme Rijn: een fijne plek voor zwangere vrouwtjes om eitjes te leggen. Omdat het er rustig, voedselrijk en vrij ondiep is.’

Met z'n allen in de visfile

De stadsgrachten zijn een soort ‘vissensnelweg’ tussen die rivieren. ‘Maar de Weerdsluis is een groot obstakel. Die is vaak dicht, waardoor vissen soms dagen- of wekenlang moeten wachten tot ze erdoor kunnen.’ Onder water werd een camera geplaatst. Daarop kunnen mensen online meekijken, en op een knop drukken zodra ze een wachtende vis zien. ‘Als een visfile ontstaat, krijgt de sluiswachter een seintje dat de sluis open moet. Ook ’s avonds, als z’n dienst erop zit. Dan moet-ie echt van de bank af. Juist met de schemering komen de vissen in beweging.

Nu mét bingo

De visdeurbel was vorig jaar een daverend succes. De gemeente telde 440.000 online bezoekers die in totaal 100.000 keer op de bel drukten, waardoor wachtende vissen de sluis konden passeren. Zelfs mensen uit Taiwan en Canada keken mee. Voor het komende seizoen heeft de visdeurbel een upgrade gehad. De camera hangt nu iets anders, waardoor het beeld wat beter is. Én je kunt visdeurbel-bingo spelen. Je streept dan op een bingokaart af welke vissen je al voorbij hebt zien zwemmen. 

Anderen lazen ook: Trring! Deurbel opent sluis voor Utrechtse vissen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps