Foto: ANP
Uitgelegd

Dit gebeurt er met dassen onder het spoor

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Vorige week werd het treinverkeer in Friesland nog verstoord door dassen. Deze week is het raak in Brabant: ook daar hebben dassen een burcht gegraven onder het spoor.

Zo'n dassenburcht bestaat uit veel gangen en gaten in de grond en dat kan gevaarlijk zijn. Volgens spoorbeheerder ProRail zou het spoor kunnen inzakken als er een zware trein overheen rijdt. Daarom rijden er de komende weken geen treinen tussen Den Bosch en Eindhoven. Ook in Friesland rijden voorlopig geen treinen tussen Workum en Stavoren.

Dassenburchten

Er bestaan verschillende soorten dassenburchten. De burcht onder het spoor in Brabant is waarschijnlijk een bijburcht. Een kleiner verblijf in de buurt van de 'hoofdburcht'. ProRail heeft al een plan om de dassen daar uit te krijgen, maar zij moeten eerst toestemming krijgen. Dassen mogen namelijk niet zomaar worden weggehaald uit de burcht onder het spoor omdat het een beschermde diersoort is. 

Foto: Getty Images

Kunstburcht 

Als ProRail toestemming krijgt, wil het bedrijf kleppen plaatsen op de bijburcht. De dassen kunnen daardoor wel naar buiten naar hun hoofdverblijf, maar niet meer terug naar binnen onder het spoor. Als alle dassen veilig in het hoofdverblijf zitten kan de burcht worden uitgegraven. Daarna zullen de dieren naar een kunstburcht worden gebracht, zodat de dassen niet meer in de buurt van het spoor leven.

Ook in Friesland duurt het nog even voor de dassen kunnen worden weggehaald. Daar werkt ProRail aan een kunstburcht.

Nog meer dassen

Dit zijn niet de enige plekken waar dassen bij het spoor leven. Volgens ProRail wonen dassen in Nederland op ongeveer veertig plekken bij het spoor. Maar daar is nog geen gevaar dat het spoor inzakt. In Duitsland hebben ze ook last van dassen bij het spoor. Bij de stad Dortmund rijden al maanden geen treinen.

Anderen lazen ook: Geen treinen in deel Friesland door dassen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook