Pete Lowe

Dit weekend mag je vleermuizen tellen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

De nachten worden korter en de dagen langer. Daardoor zie je ze sneller in de lucht: vleermuizen. Een goed moment om ze te tellen. Dat kan vrijdag en zaterdag tijdens de vleermuisteldagen.

Door een dierenteldag weten onderzoekers welke diersoort waar vaak voorkomt. Als het minder goed met ze gaat, helpen onderzoekers ze daarna extra. Eerder in het jaar waren er al teldagen voor vogels, wormen en bijen. En dit weekend zijn de vleermuizen aan de beurt.

Plan van aanpak

De zoogdierenvereniging maakte voor jou een speciale instructie. Zo tel je de vleermuissoorten via hun website, een stuk eenvoudiger. Dat doe je tijdens de avondschemering. Die begint bij zonsondergang rond 21.00. Tuur vervolgens een uurtje naar de avondhemel en klik de gespotte vleermuissoorten aan. Een vleermuisexpert hoef je niet te zijn. In een speciaal boekje staat hoe je verschillende vleermuissoorten kan herkennen.  

Veermuizen herkennen

Nederland telt ongeveer achttien vleermuissoorten. En veel wonen in donkere hoekjes dichtbij jou. Zo zitten gewone dwergvleermuizen en laatvliegers vaak in gaten van gebouwen. En wonen veel grootoorvleermuizen op oude zolders. Vleermuizen kruipen voor een lekker hapje wel naar buiten. In tuinen vangen ze dan veel insecten en muggen.   

Werry Crone

Anderen lazen ook: 8x dit wist je (vast) nog niet over vleermuizen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook