Zafar, zwemmend in de haven van Amsterdam. Foto: ANP

Dolfijn Zafar overleden: 'Verschrikkelijk nieuws'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Verdrietig nieuws over dolfijn Zafar. Vorige week werd hij nog gered uit de Amsterdamse haven. Nu is hij toch overleden. ‘Dit is niet het einde waar we op hadden gehoopt’, zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. 

Bij hulporganisatie SOS Dolfijn is het nieuws als een bom ingeslagen. ‘We hadden hem juist uit zijn benarde positie bevrijd en daar waren we blij om’, vertelt Van den Berg. ‘We zijn erg aangeslagen.’ 

Verknocht

Vorige week was Zafar in de Amsterdamse haven terechtgekomen. Helemaal vanuit Frankrijk was hij achter een zeilvrachtschip aangezwommen. Het schip voer de haven van Amsterdam in en Zafar flipperde mee door de sluis. ‘Geen plek voor een tuimelaar’, legt Van den Berg uit. ‘Het zoete tot brakke water was niet gezond voor hem. Zijn huid kan daar bijvoorbeeld niet tegen. Dus we begonnen een reddingsactie.’ Dat kostte aardig wat moeite, maar het lukte om Zafar te bevrijden uit de sluis. En ook om hem weg te krijgen van het schip, waar hij zo verknocht aan was geraakt.

Speels

Daarna kwam hij terecht in het zoute water bij IJmuiden. ‘Ook hebben we hem op open zee gespot’, vertelt Van den Berg. ‘Hij was aan het jagen, dus het leek erop dat hij genoeg voedsel had.’ Vandaag is Zafar dan toch dood gevonden op het strand van Wijk aan Zee. ‘Hij was zijn staart kwijt, waardoor hij zich waarschijnlijk moeilijk kon bewegen. Waarom dat is gebeurd, weten we niet. Misschien is hij toch aangevaren.’ Zafar was een superspeels dier, dat vaak contact zocht met mensen en boten. 

Scan

Zafar wordt nu onderzocht op de Universiteit Utrecht. ‘Daar zal hij door een scan gaan. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien wanneer hij voor het laatst gegeten heeft’, zegt Van den Berg. ‘Vanmiddag hopen we meer antwoorden te hebben.’ 

Anderen lazen ook: Dolfijn terug in zee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

zielig voor die dolfijn

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.