Dolfijn

Dolfijnen gaan schreeuwen bij veel lawaai

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Dolfijnen kunnen elkaar moeilijker horen door lawaai van onder andere schepen en windmolens. Dat kan problemen opleveren. Maar de dieren zijn slim en vonden een oplossing.  

Dolfijnen communiceren met elkaar via fluittonen. Ook gebruiken ze dat geluid bij het jagen. Het weerkaatst tegen bijvoorbeeld vissen en zo weten de dieren waar een smakelijk hapje rondzwemt. Maar door lawaai van bijvoorbeeld voorbijvarende schepen en draaiende windmolens gaan die fluittonen weleens verloren. Hoe weet je dan nog waar je prooi of kameraad zwemt?

Extra lang en hard fluiten

Daar blijken dolfijnen iets op te hebben bedacht. Volgens onderzoek maken ze gewoon harder geluid als er veel rumoer is! Bij een experiment zagen de onderzoekers dat als er hardere omgevingsgeluiden zijn, dolfijnen extra lang en hard naar elkaar fluiten om elkaar te bereiken. Dat lijkt volgens de onderzoekers een beetje op hoe wij als mensen onze stem verheffen als we in een ruimte vol mensen staan. ‘Hallo, kan iemand mij hóren?’

Anderen lazen ook: Dolfijn met veel matties krijgt meeste kinderen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps