Draculamier

Draculamier heeft superkaken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vergeet het snelle jachtluipaard of de antilope maar. In het dierenrijk wordt de allersnelste beweging gemaakt door de draculamier. Onderzoekers ontdekten dat het diertje zijn prooi vangt met razendsnel bewegende kaken.

Draculamieren heten zo omdat de koningin en de werksters van bloed houden. Dat drinken ze niet van hun prooi, maar van hun eigen larven. De jonkies gaan daar niet dood van. Ze herstellen zich en groeien uit tot volwassen mieren.

Bijzonder

Maar hun vampierachtige gedrag blijkt niet het enige dat de mieren bijzonder maakt. Volgens onderzoekers vangen draculamieren hun prooi met de snelst bewegende kaken ter wereld. Dat ontdekten ze door de insecten met speciale apparatuur te filmen.

Superkaken

Magazine KIJK legt uit dat je hun kaakbeweging kunt vergelijken met wat er gebeurt als je met je vingers knipt, maar dan duizend keer sneller. Van begin tot eind duurt dit ‘klikken van de kaken’ 0,000015 seconden. Dat is 90 meter per seconde, oftewel 324 kilometer per uur! 

DraculamierOp deze plaatjes zie je de draculamier (a) die zich klaarmaakt om aan te vallen, de bovenkant van de kop met 'klikkende kaken' (b) en een losse kaak (c)

Kracht

Waarom de draculamier deze snelle ‘knijpers’ heeft, weten ze nog niet, schrijft KIJK. Onderzoekers denken dat de mier de kracht die vrijkomt bij het klikken van de kaken, misschien wel gebruikt om andere beestjes een tik te verkopen. Dat gaan ze verder onderzoeken.

Anderen lazen ook: Mier ontdekt die ploft.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook