Foto: Pixabay

'Een kat alleen naar buiten laten is eigenlijk verboden'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Een kat die in z'n eentje de deur uitgaat kan een boel ravage aanrichten. En volgens Europese wetten mag dat helemaal niet. Dat zeggen onderzoekers tegen de krant Trouw

Vogels, vleermuizen, muizen en vissen. Onze huiskat jaagt er graag op. Voor bijna 370 bedreigde diersoorten zouden onze knuffelvrienden een gevaar zijn. De kat is zelfs één van de grootste uitroeiers van alle diersoorter ter wereld, schrijven twee onderzoekers van Tilburg Universiteit. 

Dieren beschermen

En dat is niet alleen schadelijk voor de natuur, het is ook verboden, schreven zij. De onderzoekers doken in de Europese wetten en kwamen erachter dat Nederland verplicht is om bepaalde diersoorten en hun leefgebieden te beschermen.

'Heel gek'

Doordat katten buiten los rondlopen lopen weer andere dieren gevaar. Een kat toezichtloos naar buiten laten mag dus helemaal niet. 'Andere huisdieren gaan ook niet zonder baasje naar buiten. Die uitzonderingspositie is eigenlijk heel gek', zegt één van de onderzoekers. Minister Carola Schouten van Landbouw liet weten dat katteneigenaren niet verplicht worden om hun kat binnen te houden.

Geen honger

Eerder deze maand lieten Staatsbosbeheer en de Vogelbeschermning ook al weten dat ze zich zorgen maken over de veiligheid van andere dieren, door katten. 'Prooien worden lang niet altijd opgepeuzeld. Huiskatten jagen uit instinct, niet omdat ze honger hebben', vertelde boswachter Erik de Jonge toen aan Kidsweek.

Anderen lazen ook: 'Katten kunnen hun eigen naam herkennen'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het goed omdat andere dieren worden gedood voor niets maar ook slecht want de kat moet ook even los vrijhijd hebben Vraagtzichaf

ja daar heb jij gelijk de poezen
moet hun behoefte toch kwijt

kat mogen gewoon naar buiten zo gaat het toch ook in de natuur

Ik vind het raar dat katten niet meer naar buiten mogen.

ik snap het wel want onze tuin ligt vol met kattenpoep dat is toch super vies! wij hebben er niet om gevraagd dat er zoveel katten van de buurt in onze tuin poepen en de vogels wegjagen. er was ook een keer een zwaar gewond muisje en die maakten ze niet eens dood. ik vind dat katten binnen moeten blijven, het is een HUISdier dat hoort niet in de tuin van de buren

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps