Gettyimages
Uitgelegd

Eerste proef voor prik tegen vogelgriep succesvol

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Al jaren gaat de vogelgriep in Europa rond. Het is een groot probleem, want er bestaat geen vaccinatie voor. Daar komt nu misschien verandering in. Twee vaccins van de universiteit van Wageningen lijken te werken. 

Wat is de vogelgriep?
Niet alleen mensen kunnen griep krijgen, maar ook vogels. Vogelgriep wordt veroorzaakt door een virus dat zich verspreidt via speeksel, neusslijm en vogelpoep. Bijvoorbeeld als wilde vogels poepen boven een stal. Of door wagens die besmette vogels vervoeren. Vogelgriep kan in het water soms wel langer dan een jaar besmettelijk blijven.

Waarom is vogelgriep gevaarlijk?
Sommige vogels die erg ziek zijn van vogelgriep, kunnen raar doen. Ze knikken bijvoorbeeld met hun kop, of draaien rondjes. Voor kippen, eenden en kalkoenen kan vogelgriep ook dodelijk zijn. Maar er bestaan verschillende varianten van. Sommige zijn gevaarlijker dan andere en niet elke vogel raakt er even ziek van. Wilde vogels, zoals watervogels, kunnen vaak beter tegen de vogelgriep. 

Hoe erg is de vogelgriep in Nederland?
In 2003 was de eerste grote uitbraak in Nederland. Daarbij werden wel 30 miljoen dieren gedood. Sommige waren besmet, anderen werden ‘geruimd’ uit voorzorg. Sinds 2014 keert de vogelgriep bijna elk jaar terug bij pluimveebedrijven. Vaak komt er een ‘ophokplicht’ in een bepaald gebied. De vogels moeten dan binnen blijven en mogen niet worden vervoerd. Soms krijgen ze medicijnen. 

Waarom is er nu goed nieuws over de vogelgriep?
Wetenschappers testten al jaren vaccins tegen vogelgriep. Nu lijkt het erop dat twee vaccins van de universiteit van Wageningen werken. De prik kan vogels beschermen tegen de vogelgriep of verspreiding tegengaan. Eerst moeten de vaccins nog wel verder getest worden. Maar als alles goed loopt, hoopt de minister van Landbouw eind 2023 alle kippen te vaccineren. Helaas werkt de prik alleen bij kippen en kalkoenen en niet bij wilde vogelsoorten zoals eenden en ganzen. 

Anderen lazen ook: Wat is vogelgriep? 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook