AFP

Eindelijk weten we het: dit is de grootste vogel ooit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Onderzoekers konden het maar niet met elkaar eens worden. Welke vogel is nou de grootste ooit? Nu zijn ze het eindelijk met elkaar eens: het is de Vorombe titan.

De Vorombe titan is familie van de uitgestorven olifantsvogel. De gigantische vogel leefde duizend jaar geleden op Madagaskar, een eiland bij Afrika.

Enorm

Onderzoekers speurden over heel de wereld musea af en onderzochten honderden botten van olifantsvogels. Zo kwamen ze erachter dat de Vorombe titan toch echt de grootste was. De Vorombe titan lijkt op een enorme struisvogel. De naam van het dier betekent in het Grieks 'grote vogel'. En groot was hij zeker! Het dier kon wel drie meter lang worden en meer dan achthonderd kilo wegen.

Uitgestorven

Toch was de reuzevogel niet sterk genoeg om te overleven. Duizend jaar geleden blies de laatste olifantsvogel zijn laatste adem uit. De Vorombe titan liep wel zestig miljoen jaar op de aarde rond. Want dat enorme lichaam de lucht in krijgen... dat lukte niet.

De mens

Waardoor de bruine vogel met zijn puntige snavel is uitgestorven? Waarschijnlijk door de mens. Die vernietigde regenwouden in Madagaskar, waar deze vogels woonden. Ook jaagden mensen op het dier en aten ze de eieren op.

Anderen lazen ook: Tim (15): 'Vogelspotten is juist spannend.'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Duimomhoog

Wat een cool artikel!
Bestaan er nog even grote vogels?

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.