Foto: ANP

Is er hoop voor ‘Texelse’ konikpaarden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Ze gingen al van de Oostvaardersplassen naar Texel. Nu moeten de negentien konikpaarden ook daar weg. Dierenactivisten zijn woest. De kans is groot dat de dieren worden afgemaakt. Is er nog hoop? 

Tot een jaar geleden leefde een grote groep konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Daar konden ze niet blijven. Er waren te veel grote grazers die te weinig eten hadden. Na veel discussie besloot eigenaar Staatsbosbeheer zo’n tweehonderd grijsbruine paarden te verkassen. Zo'n dertig dieren naar Spanje, 150 naar Wit-Rusland. Negentien hengsten vertrokken naar een Texels natuurgebied. 

Tam

Maar daar zorgen de dieren voor problemen, zegt Staatsbosbeheer. Ze verstoren de natuur en ze worden te tam, waardoor de dieren wel eens zouden kunnen uithalen naar wandelaars als die ze niet voeren. Staatsbosbeheer wil dat de konikpaarden voor het broedseizoen (rond maart) weg zijn. ‘Met tegenzin, want de paarden genoten op Texel van hun leven’, staat in een verklaring. De kans dat ze terecht kunnen in een ander natuurgebied is niet groot. Waarschijnlijk moeten ze dan worden afgemaakt. Maar er wordt nog altijd gezocht naar een andere plek. ‘De kans dat we die vinden is klein, maar niet uitgesloten’, zegt woordvoerder Marcel van Dun.

Proef 

Staatsbosbeheer zegt dat de plaatsing op Texel altijd een proef is geweest, en dus tijdelijk. Maar dierenactivisten vinden dat de dieren de dupe worden van slecht beleid. En dat Staatsbosbeheer had moeten weten dat zo’n kwetsbaar natuurgebied geen plek is voor wilde paarden. Ze willen dat de boswachters beter zoeken naar een andere plek. Maar dat broedseizoen komt er toch echt aan en dus dringt de tijd. Ondertussen zitten de activisten niet stil. Online zijn meerdere petities gestart om de dieren te redden. Die zijn in totaal al duizenden keren ondertekend.

Anderen lazen ook: Moeten we wilde dieren in de winter voeren?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het gemeen met wat ze doen met de paarden

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps