Kiwi

Filmpje: Eerste kiwi uit het ei geboren in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In Nederland is het nog nooit eerder gebeurd: na tachtig dagen kroop in vogelpark Avifauna op 18 september een kleine kiwi uit het ei. De eerste weken waren heel spannend. Zou het vogeltje het redden om op eigen benen te staan? Gelukkig ging het met het pasgeboren kiwi-kuiken meteen goed. Het dier is volgens het vogelpark kerngezond!

Kiwi's zijn de kleinste loopvogels. Ze hebben wel vleugels, maar die lijken geen functie meer te hebben. Ze vinden hun weg in het donker dankzij de lange gevoelige snorharen naast hun snavel. Kiwi's hebben ook als enige vogelsoort neusgaten aan het uiteinde van hun snavel.

Na veertien dagen horen kiwi’s al zelfstandig en onafhankelijk van hun vader te zijn. Een kiwi-moeder laat het broeden en verzorgen helemaal aan de vader over.

Nieuw-Zeeland

Oorspronkelijk komt deze zeldzame vogelsoort uit Nieuw-Zeeland. In een paar dierentuinen op de wereld worden kiwi's gefokt, maar Avifauna is de enige dierentuin waar dit jaar een jonkie uit een ei kroop. Kiwi’s die in buitenlandse dierentuinen worden geboren krijgen een Maori naam als eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Donderdag krijgt de kiwibaby zijn naam. Daarom komt de ambassadeur van Nieuw-Zeeland naar het vogelpark. 

Bruine haartjes

De kiwi-vrucht (die ook uit Nieuw-Zeeland komt) is vanwege zijn eivorm en bruine haartjes trouwens vernoemd naar de vogelsoort. Bekijk hier het filmpje. 

Anderen lazen ook: Eindelijk weten we het: dit is de grootste vogel ooit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

wel een geke naam voor een vogel ik vertelde dit aan mijn broertje en die hoefde nooit meer kiwi's
( ik bedoel dan wel fruit hé ) Vraagtzichaf Blij

Grappig he,je kan ze eten, maar deze niet!Het zijn vogels die ook lijken op kiwi's,ze zijn heel schattig en lief. Ik ging naar Avifauna en mocht hem vasthouden en voeren!

grappige dieren zijn dit de kiwi's die je kunt eten Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf

Grappig he,je kunt ze eten maar deze niet,let op!

Ze zijn grappig,want een kiwi is zelf ook een fruitsoort en mijn zusje wou hem opeten Duimomhoog Vraagtzichaf Blij Duimomlaag Juichen Rentweg Oeps

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.