Foto: Unsplash

Geinig: koeienpoep wordt gebruikt als energie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Bah! Vind jij koeienvlaaien ook zo stinken? Toch zijn ze ook heel handig. Een Brits bedrijf heeft bedacht om de poep te gebruiken als energie.

Het bedrijf Arla maakt onder andere melk en bij het maken daarvan worden veel slechte stoffen uitgestoten. Dat is niet goed voor het klimaat. Via de mest en scheten die koeien laten komt er veel methaan in de lucht. Ook bij het verwerken van de melk en het maken van veevoer komen er veel slechte gassen vrij.

Poep-kracht

Daarom wil het bedrijf nu iets terug doen voor het klimaat! Een van hun ideeën is om koeienvlaaien te gebruiken als brandstof. Die 'poep-kracht' willen ze gebruiken voor tankwagens. Zo wordt die vervuilende mest een keer hergebruikt.

Speciale sensoren

Verder is het volgens Arla belangrijk om goed in de gaten te houden hoe het met hun koeien gaat. Dat heeft namelijk ook invloed op wat ze uitstoten. Dat bekijken ze door speciale sensoren in de halsbanden van de dieren. Daarmee kunnen ze onder andere meten hoeveel eiwitten ze hebben gegeten en hoe gezond ze zijn.

Anderen lazen ook: Koe Leonarda12 zwom honderd kilometer door Limburg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook