Foto: Brandweer Aalsmeer

Gezochte zeehond maakt tour door Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Al heel de week wordt-ie gezocht: de verdwaalde Noorse ringelrob die door ons land zwemt. Na een tour door Noord-Holland en Utrecht is de rob voor het laatst gezien bij een camping in Gelderland. 

Zeehondencentrum Pieterburen maakt zich zorgen om de zeehond, vertelt bioloog Sander van Dijk: 'Toen ik foto’s zag viel ik bijna van m’n stoel. We dachten eerst dat het een gewone zeehond uit Nederland was, maar dat was niet zo. Het is een ringelrob die langs de Noorse kust of nog noordelijker leeft. Omdat het daar koud is, heeft hij een dikke speklaag en kan hij niet goed tegen de warmte van de afgelopen dagen.' 

Rondje door Nederland

Een slechtere timing kon-ie dus niet hebben om Nederland te bezoeken. Van Dijk en zijn collega’s riepen mensen direct op om naar het beest uit te kijken. De rob is ondertussen druk bezig met een rondje door Nederland. Waarschijnlijk kwam hij via Zuid-Holland Nederland binnen. Zondag is-ie gezien in een rivier in het dorp De Kwakel en later in De Amstel in Amsterdam. Dindag lag hij uit te rusten op een woonboot in Breukelen en woensdag was hij de grens met Gelderland al overgegaan. 

Zoektocht gaat door

Hoe het kan dat het dier zo’n eind heeft gezwommen weet Van Dijk niet, maar het gebeurt volgens hem niet vaak. ‘In 2015 zwom er ook een ringelrob in Nederland. Die hebben we laten koelen en aansterken en daarna aan een schip meegegeven richting Noorwegen. We hopen dat we dat met deze ook kunnen doen.’ De zoektocht gaat dus nog steeds door. Toch gaan Van Dijk en zijn collega's niet actief naar hem op zoek. Maar als mensen het dier ergens zien, gaan ze er wel direct op af. ‘We zijn heel benieuwd welke avonturen hij nog gaat opzoeken.’

Anderen lazen ook: Verdwaalde zeehond zwemt door Amsterdam.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het een leuk en grappig artikel over deze ringelrob en het was vooral interessant.En ik vind het interessant omdat ik iets van de ringelrob heb geleerd.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.