Foto: Chad Staples

Gorillababy gered door mensenartsen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Paniek in het Australische Mogo Wildlife Park. Daar werd twee weken geleden een babygorillaatje geboren. Het leek feest, maar ineens ging het niet goed met hem. Snel werd een bijzondere reddingsactie op touw gezet.

‘Moeder Kipenzi zorgde hartstikke goed voor haar baby’, vertelt verzorger Chad Staples trots. En ook vader en oma waren geïnteresseerd in het aapje. Maar toen kreeg Kipenzi problemen, door de bevalling. Ineens werd het baby-aapje overgenomen door zijn vader. ‘Gek voor een gorillavader’, zegt Staples. ‘Misschien wist hij dat er iets niet goed was met Kipenzi of wilde hij de baby voor zichzelf.’ Maar een babygorilla heeft melk nodig en dat kan een vader hem niet geven. Pas na uren liet de vader zijn baby los en konden de verzorgers ingrijpen.

Beste specialisten

Moeder Kipenzi was intussen geopereerd en herstelde goed. Maar toen het aapje terug mocht, was zijn moeder niet meer geïnteresseerd! ‘Daar kon ze niets aan doen. Haar lichaam was in de war.’ Uiteindelijk haalden de verzorgers het aapje weg. Hij bleek een ziekte te hebben, die vaker voorkomt bij mensenbaby’s. Staples riep de beste specialisten bij elkaar die hij kon vinden: artsen die normaal met mensenbaby’s werken! Want gorilla’s lijken sterk op ons.

Gelukkige familie

Het harige patiëntje kreeg voeding, medicijnen en zuurstof via slangetjes. ‘Die zijn er nu uit en het gaat erg goed met hem. Ook zijn familie is bijgekomen van de stress.’ Hij hoopt dat het aapje snel terug kan. ‘We laten hem steeds aan ze zien en kijken hoe ze reageren. Het kan nog maanden duren. Maar we doen er alles aan om weer een gelukkige apenfamilie te zien.’

Anderen lazen ook: Hoe daten apen online?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook