Foto: Ben-Gurion University of the Negev

Goudvissen leren autorijden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het is Israëlische wetenschappers gelukt om goudvissen te leren rijden. Ze bouwden speciaal vissenvoertuig: en aquarium, een camera en een computer bovenop een set wielen.

Het speciale vissenvoertuig reageert op de bewegingen van de vissen in het aquarium. De wielen onder de bak met water rijden dezelfde kant op als waar de goudvis naartoe zwemt. De wetenschappers leerden zes goudvissen hoe ze het moesten besturen. Daarvoor kregen ze ieder zo’n tien rijlessen. Elke keer dat een vis een duidelijk zichtbaar doel bereikte, werd die beloond met eten.

Hieronder zie je de vissen het voertuig besturen! (Onder het filmpje gaat het artikel door)

Niet veel tijd nodig

Verrassend genoeg hadden de vissen niet veel tijd nodig om te leren rijden, vertelt onderzoeker Shachar Givon van de Israelische Ben-Gurion Universiteit. ‘In het begin zijn ze in de war, maar al snel snappen ze dat wat zij doen, invloed heeft op hoe de “auto” zich beweegt.’

Betere chauffeurs

Sommige goudvissen zijn zelfs betere chauffeurs dan andere, merkten de wetenschappers. ‘Er waren zeer goede vissen die het uitstekend deden en er waren middelmatige vissen’, aldus biologieprofessor Ronen Segev. Nu denk je misschien: waarom zou je dit willen weten? Volgens de wetenschappers bewijst dit onderzoek dat vissen moeilijke dingen kunnen leren. ‘Veel mensen zien vissen als primitief, maar dat klopt niet’, aldus Segev. 

 

Anderen lazen ook: Bekende rat Magawa overleden

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook