Shutterstock

Grijze walvis verbreekt record

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Met bijna 27.000 kilometer op de teller heeft een westelijke grijze walvis een record verbroken. Hij zwom de halve wereld over!

Het mannetje werd in 2013 aan de kust van het Afrikaanse land Namibië gespot, maar kwam daar helemaal niet voor. Onderzoekers stonden voor een raadsel: waar kwam de grijze walvis toch vandaan? Na jaren onderzoek zijn de wetenschappers er nu uit: het nieuwsgierige dier was helemaal uit Alaska was komen zwemmen. Een halve wereldreis dus!

Verdwaald

De onderzoekers denken dat de walvis dat niet zomaar deed: hij moet verdwaald zijn geraakt. Doordat zee-ijs in het Noordpoolgebied is gesmolten door klimaatverandering, kon hij naar gebieden reizen waar hij eerder niet naartoe kon. De wetenschappers zijn blij dat ze iets meer over deze soort weten. Over de oostelijke grijze walvis (die reizen tussen Rusland en Mexico) weten ze best veel. Maar van de westelijke grijze walvis veel minder. Daarvan leven er namelijk nog maar zo'n tweehonderd in het wild.

De walvis op de foto hierboven is niet de walvis uit het verhaal.

Anderen lazen ook: 7x waarom walvissen ware klimaatactivisten zijn.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook