onderzoek waddenzee

Hapjes uit bodem Waddenzee voor onderzoek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

De komende zeven weken worden in de Waddenzee honderden monsters genomen van de zeebodem. Dat gaan ze doen omdat ze willen kijken hoe het gaat met de natuur onder water.

Vanaf een schip worden - verspreid over de hele zee - 1.500 kleine hapjes van zo'n twintig bij dertig centimeter genomen uit de bodem. Tegelijkertijd wordt met een speciale 3D-scanner de zeebodem gescand, schrijft RTV Noord.

Een beter beeld

Het onderzoek heet Waddenmozaïek en wordt onder meer gesteund door de provincie Groningen en het Waddenfonds. De onderzoekers hopen met hun onderzoek een beter beeld te krijgen van het landschap onder water, de bodem en de dieren en planten die er leven. Ook willen ze uitzoeken wat de dieren en planten nou precies eten.

Experimenteren

Naast het onderzoeken van de bodem, gaan onderzoekers ook experimenteren met natuurherstel onder water. Ze bekijken allerlei verschillende manieren om uit te zoeken wat het beste werkt. Hiervoor wordt een deel van de Waddenzee gesloten voor bodemvisserij.

2022

Volgens de onderzoekers is er nog (te) weinig bekend over de bodem van de Waddenzee en is het de eerste keer dat het op deze manier wordt onderzocht. Het project loopt tot 2022.

Anderen lazen ook: Zeldzame dieren ontdekt in de Noordzee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps