Katten

Hebben dieren menselijke eigenschappen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Kat Meredith is volgens haar baasje Taylor Swift een stoer beest en het paard Eve van Britt Dekker houdt van knuffelen. We denken vaak dat onze dieren menselijke eigenschappen hebben. Klopt dat? 

Volgens wetenschapper Kees van Oers wel. Hij werd deze maand door de het Nederlands Instituut voor Ecologie aan de Universiteit Wageningen aangesteld om dat te onderzoeken. ‘Er wordt al wel onderzoek naar gedaan’, vertelt Van Oers. ‘We weten bijvoorbeeld dat elk ras een bepaald karakter heeft maar binnen een ras is ook elk dier weer anders.’ 

'Elk dier is anders'

Rent jouw hond bijvoorbeeld direct op andere dieren af of kruipt-ie het liefst achter een boom? En springt jouw kat direct op schoot of rent-ie weg als je thuis komt? Hoe je huisdier reageert ligt aan zijn of haar karakter. Elk dier is anders. Dat is goed om te weten als je een huisdier kiest, maar ook voor dierentuinen is het handig. ‘De dieren die bij elkaar zitten, moeten elkaar natuurlijk wel leuk vinden. Dieren met verschillende karakters passen goed bij elkaar. Zo zet je een bazig mannetje bij een rustig vrouwtje’, vertelt Van Oers. 

Leren over dieren

De wetenschapper is in mei begonnen met zijn nieuwe onderzoek. ‘Ik ga kijken of de omgeving ook invloed op heeft op het karakter van jonge dieren. Dat doe ik bijvoorbeeld door een nestje baby-koolmezen bij andere ouders te zetten en te kijken of ze eigenschappen van hen overnemen.’ Volgens van Oers is dat belangrijk om meer te weten te komen over dieren, maar dat is niet de enige reden van het onderzoek. ‘We hebben er zelf ook veel aan, want mensen doen veel dingen hetzelfde als dieren.’ 

Anderen lazen ook: 'We eten straks onze eigen kippen op'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

soms wel of niet het aard van het beestje Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.