Pexels

Help! Er is een muizen- en rattenplaag op komst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Krioelende ratten en piepende muizen in huis: het is voor veel mensen een nachtmerrie. Maar als we niet oppassen gaat het straks steeds vaker voorkomen. Er wordt over een paar jaar zelfs een heuse ratten- en muizenplaag voorspeld!

Daarvoor waarschuwt het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen (KAD). De voorspelde plaag heeft alles te maken met het verbod op dierengif dat in 2023 van start gaat. In 2014 werd al besloten om gif straks te verbieden. De stoffen die erin zitten zijn namelijk slecht voor het milieu. Ook worden de korrels soms per ongeluk opgegeten door andere dieren zoals roofvogels of huisdieren. Mensen die last hebben van de plaagdieren moeten vanaf 2023 een speciaal bestrijdingsbedrijf inhuren. 

Onderzoek

Het KAD hoopt dat er vóór het verbod in 2023 een goede oplossing komt om de dieren zelf te verjagen. Want ook muizenvallen en lokdoosjes werken niet altijd goed. Maar voordat er een goede vangmethode wordt gevonden moet er eerst meer onderzoek naar het bestrijden van muizen en ratten worden gedaan. En dat gebeurt nu helaas nog niet..

Wist je dat..

Muizen en ratten zichzelf héél snel voortplanten? Binnen twintig dagen kan een muis kinderen op de wereld zetten. In totaal kan een muis bijna tien keer per jaar bevallen van zo'n drie tot twaalf muisjes tegelijk! Als je de dieren dus niet snel bestrijdt, heb je binnen de kortste keren veel muizen in huis. 

Anderen lazen ook: Muizen krijgen piepklein restaurant. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook