egel winterslaap winter

Help jij jonge egeltjes de winters door?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het is warm voor de tijd van het jaar. Dat vind jij misschien wel fijn, maar voor jonge egeltjes is het levensgevaarlijk.

Egels houden soms een winterslaap van wel een half jaar. Maar doordat de temperaturen hoger zijn dan normaal in deze tijd van het jaar, worden ze vaker en eerder wakker. 'Dan gaan ze aan de wandel en gebruiken hun energie', vertelt dierecoloog Jasja Dekker. 'Terwijl ze die energie juist hard nodig hebben om hun winterslaap te overleven'.

Minder voedsel

Met name jonge egels hebben last van het zachte weer. Zeker als ze vlak voor de winterslaap zijn geboren. Ze hebben dan te weinig tijd gehad om vet aan te maken voordat ze aan hun slaap begonnen. Dat vet hebben ze nodig tijdens hun slaap omdat er vanaf oktober minder voedsel te vinden is in de natuur. 'Als ze niet genoeg aanmaken dan kunnen ze hun winterslaap niet goed door komen', aldus Dekker. 

Tips

Wat kun je doen om de diertjes een handje te helpen? Ze kunnen wat extra voedsel goed gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kattenbrokjes gemengd met wat gedroogde meelwormen in de tuin zetten. Ook is er speciaal egelvoer te koop. Let op: geef ze geen melk, want daar krijgen ze diarree van. Zet liever een bakje water naast het voer.

En vind je een verzwakt egeltje waarvan je denkt dat hij het niet zal halen? Breng hem dan naar een opvangcentrum voor egels. Zij zullen het diertje verzorgen totdat hij het weer zelf redt.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Zo krijg jij een egeltje in je tuin of Stomdronken egel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Dat is echt zielig.

ik vind dat je al tijt moet helppen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.