mus

Is het een merel of een mus?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Het is een vogel, maar - uh - welke ook alweer? Dikke kans dat jij dat soms denkt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen vogelsoorten (zoals een merel en een mus) vaak door elkaar halen.

Ook andere dieren die in Nederland voorkomen, worden lang niet altijd herkend. Het onderzoek werd gedaan door de Universiteit van Leiden. In totaal werden zo'n 600 kinderen van 17 basisscholen door heel het land ondervraagd. Wat bleek? Meer dan 84% van de kinderen tussen de 9 en 10 jaar weten niet hoe een mus eruitziet. De vos, wolf en eekhoorn werden bijvoorbeeld wel door de meeste kinderen herkend, maar vogels en vlinders bleken een stuk moeilijker.

Grote zorgen

De onderzoekers maken zich zorgen over de resultaten. ‘Er lijkt meer afstand te zijn tussen de mensen en de natuur’, zegt onderzoeker Michiel Hooykaas. Kinderen komen minder in de natuur en weten ook niet welke dieren er precies leven. Dat is volgens Michiel een probleem. 'Dan weten kinderen ook niet of een dier gevaar loopt en problemen krijgt van veranderingen in bijvoorbeeld het klimaat.'

Oplossing

Maar Hooykaas heeft daar ook een oplossing voor. ‘Scholen kunnen kinderen helpen met het herkennen van Nederlandse dieren. Laat ze hun eigen omgeving ontdekken. Dat voegt volgens mij meer toe dan alleen tijgers en olifanten op internet bekijken.’

Verschillen

Nog even over die mus en merel. Wist je dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om de vogels uit elkaar te houden? Ze zijn namelijk erg verschillend. Een merel is bijvoorbeeld zwart en een mus bruin. Ook is een mus veel kleiner dan een merel.

MusDrie mussen

merelEen merel

Anderen lazen ook: Recordaantal egels geteld tijdens egeltelling.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps