jaguar

Het gaat goed met de jaguar in Mexico

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Het gaat beter met de jaguar in Mexico. In acht jaar tijd kwamen er ongeveer achthonderd van de razendsnelle jagers bij. Goed nieuws, want de soort was bijna bedreigd.

Mexico heeft hard gewerkt om de jaguar te beschermen. De boeren in het land speelden daarbij een grote rol. Eerder schoten zij vaak jaguars dood, omdat die hun vee opaten. Niet heel handig als je die soort beter wilt beschermen…

Samenwerking met boeren

Daarom zijn er nu hekken geplaatst rond de gebieden waar veel jaguars wonen, zodat ze niet meer bij de schapen en koeien van de boeren kunnen komen. Lukt het een jaguar toch om een boerderijdier te doden? Dan krijgt de boer geld om een nieuw dier te kopen. Daardoor hoeven ze niet meer op jaguars te jagen. Verder is het verboden om bomen te kappen in bossen waar jaguars leven.

Mazzeltje voor andere dieren

Al die regels samen werken heel goed. Tussen 2010 en 2018 groeide het aantal jaguars van 4000 naar 4800. En de jaguar is niet de enige die het goed doet. Volgens natuurbeschermers hebben ook andere dieren een makkelijker leven door het kapverbod. Want tja, als alle bomen door de jaguar blijven staan, kunnen ook andere beesten daar rustig blijven wonen!

Anderen lazen ook: Vier vragen over wasberen in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook