ANP

Het geheim van de knorrentaal ontrafeld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Het geknor van een varken is niet langer een mysterie. Onderzoekers ontdekten dat je aan een knor kan horen hoe het dier zich voelt. 

Het geheim achter de knorrentaal van varkens is ontrafeld. Onderzoekers uit acht verschillende Europese landen luisterden 7000 knorgeluiden van biggetjes en varkens af. En wat blijkt: aan de lengte en duur van de knor kun je horen je hoe je varken zich voelt. Knort een varken laag en kort; dan voelt die zich blij. En zingt die in een muzikale knor van hoog naar laag? Dan voelt die zich comfortabel, zoals bij het buitenspelen of slapen. Een hoog en lang knorgeluid, betekent weer stress.

De knor-app

De onderzoekers maken nu een knor-app. Zo kan jij straks ook ontdekken hoe een varken zich voelt. De onderzoekers denken dat je de app ook kan gebruiken bij andere zoogdieren. Misschien ontdek jij straks naast de knor van een varken ook wat de blaf van je hond betekent. Woef!

Anderen lazen ook: Biggetje is mascotte bij de brandweer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook