heidevlinder

Het was een slecht jaar voor dagvlinders

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Het was geen goed jaar voor de dagvlinder. Door grote droogte was er bijna geen bloeiende heide waardoor heidevlinders naar steden en dorpen moesten trekken. 

De dieren leven normaal in droge en schrale gebieden zoals de duinen en heiden, maar het was zelfs voor hen te droog, dat meldt De Vlinderstichting. 

Vlinderstruiken

Schapengras is de belangrijkste voedselplant voor de heivlinder, de kleine heivlinder en de kommavlinder, en die stond er maar slecht bij dit jaar. De heidevlinders gingen daarom in steden en dorpen op zoek naar nectar. Die vonden ze in vlinderstruiken, maar daar kunnen ze zich niet in voortplanten. En terug naar de hei vliegen doen ze ook niet.

Kleine vlinders

Gelukkig was er ook goed nieuws. In de duinen lijkt de situatie minder ernstig, hier werden de hei- en kommavlinder nog wel redelijk veel gezien. Andere soorten zoals de koninginnenpage en de kleine parelmoervlinder hadden minder last van de droogte en  werden veel gezien. Op veel plekken in ons land werden veel kleine parelmoervlinders gezien.

Betere bescherming

De Vlinderstichting verzamelt gegevens over vlinders, die zijn gebaseerd op tellingen van mensen in het hele land. Door deze resultaten kan de stichting beter zorgen dat ze beschermd kunnen worden.

Anderen lazen ook: Zo krijg jij meer vlinders in je tuin.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps