Editorial ANP
Uitgelegd

Hierdoor kunnen vleermuizen zó hoog en laag zingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Ken jij de Amerikaanse zangeres Mariah Carey? Zij is bekend om haar hoge noten, bijvoorbeeld in het nummer All I want for christmas is you. Maar zo hoog zingen als de vleermuis, dat lukt haar nooit! Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Denemarken ontdekten waarom. 

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Denemarken vroegen zich af waarom de vleermuis van die hoge noten kan halen. De meeste mensen kunnen namelijk in drie tot vijf octaven zingen, maar de vleermuis in wel zeven!  Daarom maakten de wetenschappers filmpjes van de stembanden van het dier. 

Een bijzondere ontdekking
Zo deden de wetenschappers een bijzondere ontdekking. Ze zagen dat vleermuizen speciale stembanden hebben die ultrasnel kunnen trillen. Daarom kunnen de dieren enorm hoge noten maken. En wat ook speciaal is: als vleermuizen geluid maken, gebruiken ze precies dezelfde techniek als zangers doen.  

Nieuwe verrassing
Ook ontdekten de onderzoekers dat vleermuizen een veel lager en dieper geluid kunnen maken dan ze dachten. Daarvoor gebruiken de dieren hun valse stembanden. In de mensenwereld gebruiken alleen heavy-metal zangers deze soort stembanden als ze heel laag, diep, ruw en grommend willen zingen. En dat doen vleermuizen dus ook! 

Piephoog

De onderzoekers konden niet elk geluidje van de vleermuis verklaren. Maar ze zagen wel dat de dieren hun ultrahoge tonen inzetten als ze hun soortgenoten willen vertellen waar ze vliegen. Dezelfde hoge toon gebruiken ze ook om hun prooi mee te vangen. Vleermuizen zien namelijk niet met hun ogen, maar met hun oren. En door hoge echogeluiden in de lucht te maken, weten ze precies waar hun prooi zich bevindt!

Grommen

En wanneer vleermuizen hun heavy-metal stem gebruiken? Volgens de onderzoekers doen ze dit als ze elkaar willen begroeten, andere vleermuizen willen vertellen dat ze geïrriteerd zijn en hun kolonie willen vertellen dat ze eraan komen of juist wegvliegen. Grom grom!

Anderen lazen ook: 8x dit wist je (vast) nog niet over vleermuizen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps