Shutterstock

Hierdoor springt de kortkopkikker nauwelijks

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Hij is piepklein en behoorlijk onhandig: de kortkopkikker. Deze Zuid-Amerikaanse kikker kan niet zwemmen, nauwelijks lopen en ook springen vindt-ie lastig. Maar waarom? 

De kortkopkikker is een beetje een kneusje. Dit kleine Zuid-Amerikaanse opdondertje kan wel springen, maar landen vindt-ie lastig. Waagt dit kleurige beestje een sprong, dan verliest-ie halverwege zijn controle waardoor die naar beneden tolt. Hoe kan dat toch?, vroegen Amerikaanse wetenschappers zich af. Om dat te onderzoeken, reisden ze naar het regenwoud van Brazilië. Daar legden ze de dieren onder een scan.

Geen beweging

En wat bleek: de mini-kikkers hebben een superklein evenwichtsorgaan. Een goede balans vinden, kunnen ze dus nauwelijks. Geen wonder dat de kortkoppen niet staan te springen om te springen. Sterker nog, de onderzoekers ontdekten ook dat de dieren soms een jaar op dezelfde plek blijven zitten. Niet bewegen is hun grote kracht. Zo vallen ze niet op voor dieren die in de kikkertjes een lekker snackje zien.

Anderen lazen ook: Zes nieuwe kikkersoorten ontdekt in Mexico

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook