Foto: Pixabay
Babbelbeesten

Hoe praten cicaden met elkaar?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Elkaar waarschuwen, wegjagen of juist lokken, er wordt er in de dierenwereld heel wat afgekletst en gepraat. Soms met hun stem, maar veel vaker met dansjes, trillingen, scheten of schokken. Deze keer bespreken we hoe cicaden (een soort krekels) dat doen.

Wist je dat olifanten elkaar boodschappen sturen door met hun poten op de grond te stampen? Door zo de aarde te laten trillen, kunnen de grijze reuzen op kilometers afstand met elkaar ‘praten’. Niet zo moeilijk als je zo’n vijfduizend kilo weegt. Maar ieniemienie cicaden kunnen dat ook kunnen!

Knak-knak

Dat doen ze alleen niet door te stampen, maar door te knakken. Britse wetenschappers ontdekten dat deze insecten van soms maar een halve centimeter een speciaal ‘knakorgaan’ aan hun achterlijf hebben. Door dit razendsnel op en neer te bewegen, ontstaan trillingen die zich verspreiden via de blaadjes waarop ze leven. Dus knak-knak, tril-tril: aaah daar ben je! 

Anderen lazen ook: Filmpje: Bijzondere olifant (60) met enorme slagtanden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wow ! Dat wist ik niet, ik ben geboren in Japan en ga elke zomer daar op vakantie. Er zitten daar in de zomer heeeeel veeeeel cicaden. Oorverdovend !

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.