Foto: ANP
Babbelbeesten

Hoe praten haringen met elkaar?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Elkaar waarschuwen, wegjagen of juist lokken, er wordt er in de dierenwereld heel wat afgekletst en gepraat. Soms met hun stem, maar veel vaker met dansjes, trillingen, scheten of schokken. Deze keer bespreken we hoe haringen dat doen.

Een scheet laten we allemaal weleens, maar haringen doen dat alleen ’s nachts, als ze elkaar niet goed kunnen zien. Dat ontdekten Canadese biologen die een groep haringen afluisterden. De vissen persen lucht naar buiten via hun zwemblaas om zo met elkaar te kwebbelen.

Prf, prf, prfffff

De biologen denken dat die knetterende geluiden werken als een soort morsecode. Sommige scheten duren een halve seconde, andere duren weer zo'n zeven seconden. Zo laten ze bijvoorbeeld horen of er andere vissen aankomen, of ze van richting moeten veranderen en of ze bij elkaar in de buurt zwemmen. Dus: prf, prf, prfffff, ik zwem linksachter je! 

Anderen lazen ook: Hoe praten cicaden met elkaar?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

op een onbewoond eiland Duimomhoog Oeps Oeps Duimomlaag Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.