Foto: Pixabay
Babbelbeesten

Hoe praten kameleons met elkaar?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Elkaar waarschuwen, wegjagen of juist lokken, er wordt er in de dierenwereld heel wat afgekletst en gepraat. Soms met hun stem, maar veel vaker met dansjes, trillingen, scheten of schokken. Deze keer bespreken we hoe kameleons dat doen.

Voor veel dieren is de kleur van hun huid of vacht belangrijk om zo weinig mogelijk op te vallen. Een kameleon kan zijn kleur zelfs aanpassen aan de omgeving zodat roofdieren hem niet kunnen zien. Onder de huid hebben ze een laag met blauwe, gele, rode en witte huidcellen.

Van kleur veranderen

Wanneer de beesten geprikkeld raken, versturen de hersenen een bericht naar die cellen om groter of kleiner te worden en worden ze bijvoorbeeld knalrood of felgeel.

Uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers blijkt dat sommige soorten dat ook doen als ze een soortgenoot zien om elkaar iets duidelijk te maken. Dat er niet met ze te sollen valt bijvoorbeeld. Of dat ze elkaar juist heel leuk vinden.  

Anderen lazen ook: Hoe praten cicaden met elkaar? en Hoe praten haringen met elkaar?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.