signi zoekhonden

Hoe worden honden eigenlijk superzoekers?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

De speurders van Signi Zoekhonden worden op pad gestuurd als er in Nederland iemand vermist wordt of als er in een ver land een ramp is gebeurd. Een soortgelijke hond helpt bij het opsporen van koala's die in gevaar zijn door de bosbranden in Australië. Speurhond Taylor kan de dieren vinden door de geur van hun vacht en poep. Alleen, hoe worden dat soort honden getraind? Want een superzoeker word je niet zomaar.

Zwiepstaarten, popelpoten, trilneusjes: labrador Ocean en herdershond Scanner kunnen haast niet wachten op hun wekelijkse training. Maar dat moeten ze wél. ‘Gaan jullie maar naar binnen’, gebaart trainster Esther van Signi Zoekhonden. Dan ga ik de jassen verstoppen. Die jassen zijn niet zomaar een paar kledingstukken. Er zit een luchtje aan. ‘De geur van menselijke resten’, legt Esther uit. Dat klinkt vies, maar het valt reuze mee. ‘Het zit bijvoorbeeld aan haren, tanden, huid’, legt trainer Saad uit. 

Voor het echie

‘We worden elke week wel gebeld, omdat er ergens in Nederland iemand vermist wordt’, vertelt Esther. ‘Soms zoeken we in het water, soms in het bos. Dat is spannend, verslavend en droevig tegelijk.’ Regelmatig vinden de honden iemand terug. ‘Meestal is die persoon al overleden’, vertelt Janette. Dat klinkt rot, maar toch zijn veel mensen er ontzettend blij mee. ‘Want als er iemand kwijt is van wie je veel houdt, blijf je maar zoeken’, legt Esther uit. ‘Het is goed om iets af te sluiten, om afscheid te nemen.’

Verre landen

Scanner en Ocean werken niet alleen in Nederland. Als er ergens op de wereld een ramp is gebeurd, vliegen de speurders van Signi Zoekhonden en hun baasjes er bijna altijd naartoe. ‘De tsunami in Thailand, de aardbeving op Haïti, de tyfoon op de Filipijnen,’ somt Saad op, ‘we zijn er allemaal geweest.’ Tijdens zo’n rampreis sporen de dieren vaak wel vijftig mensen op. ‘Vaak zijn die al dood’, vertelt Saad. ‘Maar heel soms leven ze nog. Samen met een Turks en een Frans zoekteam vonden we op Haïti een meisje onder het puin. Ze lag er al een week, maar ze leefde nog. Ze zong zelfs.’

Neus

‘Het is echt zo speciaal wat onze dieren met hun neus kunnen’, zegt Esther. ‘Ik doe dit al twintig jaar, maar ik vind het nog steeds een mysterieuze wereld. Honden ruiken geuren waar wij niks van snappen. Hoe kun je nou iemand vinden onder een ingestort gebouw van tien verdiepingen hoog? En hoe herken je een luchtje als alles na een tsunami door elkaar is gehusseld en stinkt?’ Saad knikt en aait Ocean over zijn kop. ‘Ja, die neus’, zucht hij.

Anderen lazen ook: Hond Joy speurt naar plastic.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps