Hond

Hond kijkt verdrietig met een speciale oogspier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Droevig kijken als je standje krijgt, of je wenkbrauwen laten hangen uit schuldgevoel of teleurstelling. Honden kunnen het ook! Ze hebben daarvoor net als mensen een speciaal spiertje. Dat ontdekten Amerikaanse en Britse onderzoekers. 

De onderzoekers ontdekten dat honden net als mensen een spier hebben waarmee ze de binnenkant van hun wenkbrauw kunnen optrekken. Ook kunnen ze hun ogen met die spiertjes groter maken. 

Wolven

Omdat honden van wolven afstammen, keken de onderzoekers ook naar wolven. En wat bleek? Zij kunnen de wenkbrauwbeweging niet goed maken. Dat komt omdat ze die speciale oogspier missen. Wel hebben ze op diezelfde plek een klein peesje. Daaruit is de hondenspier vroeger misschien onstaan.

Aanpassen

Omdat honden veel oogcontact met mensen maken - en wolven niet - heeft de spier zich waarschijnlijk tienduizenden jaren geleden ontwikkeld, toen honden zich gingen aanpassen aan het leven van mensen.

Nuttig

Al eerder zagen hondenkenners dat honden die in een asiel grote ogen opzetten, vaker worden geadopteerd. Blijkbaar willen mensen daardoor graag voor hen zorgen. Zielig kijken kan dus heel nuttig zijn, ook voor honden!

Anderen lazen ook: Janine over schoonheidswedstrijden voor honden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook