hulpdieren

Hulpdieren beschermen met betere regels

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Blindengeleidehonden, knuffelpony's en aaibare konijnen en kippen. Dieren worden steeds vaker gebruikt om mensen te helpen of gerust te stellen. Maar hoe is zo'n behandeling voor de zorgdieren zelf? Dierendeskundigen vinden dat daar beter naar gekeken moet worden.

Als je dieren knuffelt en aait, maakt je lichaam een stofje aan waardoor je je prettig voelt. Je kunt er rustiger van worden. Niet zo gek dus dat dieren ingezet worden om zieken of mensen met een beperking te helpen. Kinderen met ADHD of autisme bijvoorbeeld, of mensen met een depressie of dementie.

Rust

Hulphonden zijn de hele dag in touw. Ze rapen spullen op, doen was in de wasmachine en helpen hun baasjes in het verkeer en in winkels. Zou een dagje vrij hen goed doen? 

En hoe is al dat geknuffel voor pony's en konijnen? Hebben ze er wel zin in om geaaid of opgetild te worden? Om dat in de gaten te kunnen houden, moeten er betere regels komen, vinden wetenschappers van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Ze schreven daarom een rapport met advies aan de regering.

Keurmerk

In het rapport staat dat er een keurmerk moet komen, waaraan je kunt zien of mensen die 'therapie met dieren' aanbieden daarvoor een opleiding hebben gedaan. Het is dan duidelijker of wel ze goed omgaan met hun zorgdieren. In het rapport staat ook dat gekeken moet worden of deze behandelingen wel werken.

Anderen lazen ook: Leeuw in Russische dierentuin wil knuffelen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook