iditarod

Husky's racen 1700 kilometer door Alaska

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Met veertien honden een afstand van 1700 kilometer afleggen, dwars door het barre winterlandschap van Alaska. Vorige week zaterdag is daar de jaarlijkse sledehondenrace Iditarod gestart. De grootste ter wereld. ‘Het belangrijkst is dat het goed gaat met de honden’, vertelt oud-deelnemer Ben Valks.

‘De race leeft daar enorm. Net als de Olympische Spelen hier’, vertelt Valks. Hij ging vóór zijn race een half jaar naar Alaska om te trainen. ‘Het belangrijkst is dat je honden gezond zijn en je vertrouwen, legt Valks uit. ‘Anders stoppen ze ermee.’ Hoe hij de honden bestuurde? Met zijn stem. ‘Links is “Haha” en “Djie” is rechts.’

De race duurt zo’n negen dagen. En het is afzien. Valks: ‘Meer mensen hebben de top van de Mount Everest gehaald dan de finish van Iditarod. Je gaat door bergen, rijdt over bevroren meren, moet sneeuwstormen trotseren. In een temperatuur tussen de min vijf en min zestig, met anderhalf uur slaap per nacht.’iditarod 2019Een van de slederijders tijdens de race in 2018 met haar honden.

Kritiek

Dierenorganisaties vinden de race véél te zwaar voor de dieren. Valks is het niet eens met de kritiek. ‘Als tegenstanders zelf zouden zien hoeveel liefde de honden krijgen, denken ze daar wel anders over. Deze husky’s zijn geboren om te rennen, ze doen niets liever. En wordt een dier ziek, dan wordt het meteen behandeld.’

Als reactie op de kritiek geldt vanaf dit jaar een nieuwe regel: als een hond overlijdt, moet de hele slee stoppen. Nóg een reden voor de baasjes om zorgzaam te zijn. Of Valks de finish haalde? ‘Nee, helaas. Maar ooit wil ik het nog eens proberen. Het was spectaculair mooi.’iditarod 2019Een sledehondenteam vol in actie tijdens de race in 2018.

Ben Valks beschreef zijn avontuur in het boek No Risk, No Life.

Anderen lazen ook: Hoe worden honden eigenlijk superzoekers?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook