Unsplash

Jongen of meisje: schildpadden kunnen kiezen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Als je zou kunnen kiezen: ben je dan liever een jongen of meisje? Mensen kunnen niet kiezen hoe ze geboren worden, maar schildpadden wel.

Nou ja... kiezen, ze kunnen het proberen te bepalen. Hoe? Door te bewegen in hun ei, zo blijkt uit nieuw onderzoek. En dat heeft alles te maken met temperatuur. Als de schildpad in het ei op een warm plekje gaat zitten, is de kans groot dat het een meisje wordt. Als de schildpad op een koud stukje zit, is de kans groter op een jongen. Door te bewegen in het ei kan een ongeboren schildpadje zo bepalen wat het wil worden.

Buitentemperatuur

Natuurlijk zijn de ongeboren schildpadjes nog niet slim genoeg om te bedenken of ze een meisje of een jongen willen worden. Maar hun ouders kunnen ze daar wel een handje bij helpen. Eerder kwamen wetenschappers erachter dat ook het weer buiten invloed heeft op de ongeboren schildpadden. Moeders die graag meisjes willen, kunnen bijvoorbeeld beter hun ei op een warme plek leggen.

Klimaatverandering

Dat betekent dat de opwarming van de aarde een groot effect kan hebben op de ongeboren schildpadden. Want hoe warmer het wordt, hoe meer meisjes er geboren zullen worden. Uit onderzoek blijkt al dat op warme plekken bijna alleen maar meisjes worden geboren. Niet zo handig natuurlijk, want zonder mannetjes geen babyschildpadden!

Anderen lazen ook: Op reis met een broodje schildpad.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook