kat

'Katten kunnen hun eigen naam herkennen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Feeee-lix! Minoe-hoes! Heb jij het idee dat jouw kat hoort dat je hem roept? Dan heb je nu officieel gelijk gekregen. Volgens Japans onderzoek kunnen huiskatten namelijk hun naam herkennen.

We wisten al dat honden, dolfijnen en papegaaien hun naam in een aantal uitgesproken woorden konden herkennen, maar of katten dat ook kunnen was nog de vraag. Nu is daar bewijs voor gevonden. Japanse onderzoekers deden een onderzoek met tientallen katten in woonhuizen. Ze lieten iemand meerdere woorden uitspreken, met daarin verstopt de naam van het dier. Alle woorden werden op dezelfde toonhoogte gezegd. En alles werd gefilmd. Deze oefening deden de onderzoekers met iemand die de kat niet kende én met het baasje van het dier.huiskatten naam

Automatische reactie

En wat bleek? De katten reageerden steeds op hun naam. De meerderheid van de katten spitste de oren of draaide zich om bij het horen van zijn eigen naam. Sommigen miauwden, deden de staart omhoog, of kwamen zelfs aanlopen. Opvallend was dat dit niet alleen gebeurde bij hun baasje, maar ook als een onbekende hun naam uitsprak. Waarschijnlijk reageerden de katten omdat hun naam het gevoel van een beloning of juist een straf bij ze oproept. Maar of ze je ook begrijpen als je ze hele verhalen vertelt? Dat niet, denken de onderzoekers. Het gaat waarschijnlijk om een automatische reactie. Net als dat bij jou misschien al het water in de mond loopt als iemand het over je lievelingseten heeft.

Anderen lazen ook: Douane vindt 757 vogelspinnen in koekjesdozen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.