Keizerspinguïns. Beeld: Mauritius Images GmbH.

Keizerspinguïns gevonden door... hun poep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Keizerspinguïns zijn meestal in het nieuws omdat er steeds minder van zijn. Nu is er goed nieuws: er is een nieuwe groep ontdekt. Dankzij... hun poep!

Je kunt 'm gerust de koning onder de pinguïns noemen, de keizerspinguïn. Met z’n 110 centimeter is ‘ie de grootste van de totaal achttien soorten. Maar volgens onderzoekers hebben de zwartwitte diertjes het zwaar de laatste jaren. De groep dieren is steeds kleiner aan het worden. Dat komt door smeltend ijs op Antarctica, waardoor de vogels minder plek hebben om te broeden en te leven.  Keizerspinguïns zijn de enige pinguïns die hun eieren op zee-ijs leggen in plaats van op het land.

Zoeken naar bruine vlekken

Nu is er toch een beetje goed nieuws over deze grootste pinguïnsoort. Met satellietbeelden van een van de meest afgelegen gebieden van Antarctica hebben onderzoekers een kolonie ontdekt van wel vijfhonderd pinguïns, die daarvoor nog niet in beeld was. De afgelopen vijftien jaar hebben de wetenschappers op die beelden vanuit de ruimte gezocht naar bruine vlekken: jawel, pinguïnpoep.

Opwindende ontdekking

'Dit is een opwindende ontdekking', aldus de Britse hoofdonderzoeker Peter Fretwell in de Britse krant The Guardian. Toch zegt hij erbij dat beter zorgen voor het klimaat het belangrijkste is wat we kunnen doen voor de pinguïns.

Anderen lazen ook: Keizerspinguins in de knel

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps