credit Simone Giovanardi

Kinderen ontdekken oerpinguïn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Een groep kinderen uit Nieuw-Zeeland ging vijftien jaar geleden op fossielenjacht. Met succes, want ze vonden het skelet van een dertig miljoen jaar oude pinguïn!  

De kinderen gingen in 2006 tijdens een zomerkamp in het noorden van Nieuw-Zeeland op fossielenjacht. Op een plek waar veel fossielen liggen, vonden twee deelnemers iets opvallends. Een fossielenexpert die mee was, zag meteen dat het om een bijzondere ontdekking ging. Hij zorgde ervoor dat het fossiel voorzichtig werd uitgehakt en de club bracht de vondst naar een museum.

Lange poten

Wetenschappers van een universiteit in Nieuw-Zeeland en van een museum in de Verenigde Staten hebben zich samen over de versteende botten gebogen. Ze maakten een 3D-afbeelding van het fossiel en konden die ook printen voor de kinderen (die inmiddels allang volwassen zijn). Het fossiel blijkt tussen de 27 en 35 miljoen jaar oud. ‘De pinguïn lijkt op de grote Kairuku-pinguïn, maar heeft veel langere poten’, zegt een van de onderzoekers. Het is dus een niet eerder ontdekte soort! De pinguïn kreeg de naam Kairuku waewaeroa. Dat betekent ‘pinguïn met lange poten’ in het Maori, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Het dier kon wel 1.40 meter groot worden.

Anderen lazen ook: Mannetjespinguïns broeden samen op ei.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook