Foto: ANP

Knorrende magen voor wilde zwijnen op de Veluwe

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Er vallen deze herfst drie keer minder eikels en beukennootjes van de bomen dan anders. Pech voor de wilde zwijnen, want die vruchten zijn het hoofdingrediënt van hun maaltijden. Volgens de Vereniging Wildbeheer Veluwe is dat niet per se slecht nieuws.

Door het koude voorjaar en de natte zomer stonden veel beuken en eiken dit jaar niet zo in bloei als andere jaren. Daardoor groeien er nu minder beukennootjes en eikels aan. Dat zorgt voor een hongerige herfst op de Veluwe. Vooral de wilde zwijnen krijgen het moeilijk. Zij waren eerdere jaren nogal verwend door de natuur met heel wat te knabbelen. Per jaar groeiden daar zo’n 4,7 miljoen kilo eikels en beukennootjes. Dit jaar wordt het aantal geschat op 1,6 miljoen kilo. Terwijl het aantal wilde zwijnen wél blijft groeien. 

Goede ontwikkeling 

De duizenden knorrende dieren krijgen straks dus ook knorrende magen. Veel wilde zwijnen zullen deze herfst dan ook niet overleven. En dat is niet per se slecht, vindt de VWV. De dieren hebben namelijk nogal wat invloed op de rest van de natuur. Ze maken struiken kapot en ploegen bosbodems om. Om de schade binnen de perken te houden, moeten zo’n negenduizend wilde zwijnen verdwijnen, meldt de organisatie. En dit is een manier van de natuur om daar een handje bij te helpen.

Anderen lazen ook: 'Houd laptop-zwijn Elsa in leven!'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook