Leonarda12

Koe Leonarda12 zwom honderd kilometer door Limburg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het moet er gek uit hebben gezien: in Limburg zwom een koe in de Maas. De koe belandde door de wateroverlast in het water en zwom zo'n honderd kilometer. 'Een wonder', volgens baasje Har Smeets uit Echt.

Boer Smeets wist dat het hoge water eraan zat te komen en probeerde zijn kudde koeien naar binnen te lokken. 'Het was heel warm en dan gaan de koeien in het water staan om af te koelen. Ik probeerde ze te lokken met voer, maar omdat hun buik net vol zat met gras lukte dat niet. Ze hadden helemaal geen honger. Hoe het is gebeurd weet ik niet, maar even later is Leonarda12 helemaal in het water terechtgekomen.'

Gedreven en gezwommen

Zo'n honderd kilometer verderop, in het Brabantse Escharen, werd de koe gespot door een voorbijganger. Alleen haar snuit piepte nog net boven het water uit. De brandweer kon het uitgeputte dier uit het water tillen. Boer Smeets begrijpt niet hoe het kan dat ze zo'n eind heeft gezwommen. 'Het is echt een wonder dat het haar is gelukt. Misschien heeft ze ook wel stukken gedreven, met de stroming mee.' Een paar andere koeien belandden ook in het water en moesten ook gered worden.

Brood en gras

Leonarda12 ligt inmiddels lekker in het stro in haar stal om bij te komen. Ze is gecontroleerd door een dierenarts, maar alles is goed met haar. 'Ze krijgt alles wat ze lekker vindt, zoals brood en gras. We zijn heel zuinig op haar. Ze mag de rest van haar leven in het weiland staan en daar ook oud worden.'

Anderen lazen ook: In beeld: wateroverlast in Limburg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook